Vastenproject Op weg naar het beloofde land
Beginpagina Omhoog Volgende

Samenvatting

De tocht van het volk van IsraŽl naar het beloofde land duurde 40 jaren. Ook onze tocht duurt oneindig lang, lijkt het wel. Misschien kunnen we moed putten uit de belevenissen van Mozes en de zijnen. Deze waardevolle verhalen zijn met name onder katholieke kinderen steeds minder bekend. Reden te meer om ze in de veertigdagentijd vaar voren te halen.

Bedoeling

In het project ontstaat in de loop van vijf (eventueel zes) bijeenkomsten een groot formaat bordspel "Op weg naar het beloofde land" dat met Pasen gespeeld kan worden met de kinderen. De bedoeling is enerzijds dat het Exodusverhaal blijft hangen bij de kinderen, en anderzijds dat moed, vertrouwen en doorzettingsvermogen nodig zijn om Gods belofte te vervullen.

In eerste instantie wordt ervan uitgegaan dat er vijf zondagen beschikbaar zijn voor het project, omdat in veel kerken op Palmzondag iets aparts wordt gedaan. Met weinig moeite is het project ook over zes weken uit te smeren.

Uitvoering

Voorbereiding

Download een van de onderstaande bestanden.

 • Word-versie, twee bestanden in gecomprimeerde vorm, het kerkproject (121 kB) en het thuisproject (126 kB). Elk pakt zichzelf uit zodra u erop dubbelklikt in Deze Computer of Windows Verkenner. U hebt Word 97 of nieuwer nodig om het uitgepakte bestand te kunnen lezen. Ga als volgt te werk:
  • Klik op de bovenstaande links
  • Zodra gevraagd wordt of u wilt openen of opslaan kiest u Openen (u kunt het ook eerst opslaan en later openen door erop te dubbelklikken)
  • Er verschijnt een venster waarin u de opslagplaats op uw computer kunt kiezen (standaard wordt het gezet in de directory C:\project Op weg naar het beloofde land).
  • Klik daarna op Unzip
  • De bestanden worden uitgepakt; sluit het venster door op Close te klikken
  • Open het bestand nu in Word om het te bewerken en af te drukken (standaard is het geplaatst in de directory C:\project Op weg naar het beloofde land)
 • PDF-versie, deel 1 (kerkproject) (266 kB) en deel 2 (thuisproject) (378 kB). U hebt Acrobat Reader nodig om dit bestand te kunnen bekijken en afdrukken. (Zonodig kunt u dit downloaden van de site van Adobe)

Deze pakketten zijn gelijk en bestaan ieder uit een versie voor in de kerk (voor elk van de veertig dagen een A4-papier), en een voor thuis.
De thuisversie is bedoeld als een soort Veertigdagen-kalender en bevat voor elke week een pagina met het bordspeldeel van die week, verkleind afgebeeld; bedoeld om aan elk kind mee naar huis te geven. Hierop kan elke dag van de veertigdagentijd een plaatje worden getekend en gekleurd.

De onderdelen van het kerk-pakket zijn:

 • een gebruiksaanwijzing
 • een neutrale ongenummerde pagina. Deze is bedoeld om extra bordvakken te maken (zie verder de gebruiksaanwijzing verderop;
 • veertig genummerde pagina's, ieder voorzien van een genummerd vak voor het bordspel met een toelichting erbij; hierop gaan de kinderen tekenen wat beschreven is;
 • een pagina met daarop eenvoudige bouwplaatjes van mannen en vrouwen om als pion te gebruiken voor het spel.

Uitvoering

Zie voor een gedetailleerde beschrijving:

 1. Eerste zondag van de veertigdagentijd
  Ex. 1-3: Mozes' geboorte en jeugd
 2. Tweede zondag van de veertigdagentijd
  Ex. 3-9: Mozes en Ašron bij de farao
 3. Derde zondag van de veertigdagentijd
  Ex. 9-14: Na de plagen eindelijk vrij!
 4. Vierde zondag van de veertigdagentijd
  Ex. 14-17: Honger en dorst in de woestijn
 5. Vijfde zondag van de veertigdagentijd
  Vanaf Ex. 19: Adviezen van God

Zorg voor scharen, lijm en voldoende tekengerei.

Pasen

Op Pasen spelen we het bordspel met de volgende regels:

Spelregels

 • Elke deelnemer ontvangt 10 snoepjes (paaseitjes) en een pion
 • Er is een pot (het beloofde land)
 • Elke ronde gooit iedere deelnemer met een dobbelsteen en verplaatst zijn pion het aantal dagen (vakjes) dat hij gegooid heeft.
 • Als er op de dag waarop de speler komt een gekleurde tekening is gemaakt, voert de speler de opdracht uit die bij die dag staat, anders gebeurt er niets.
 • Komt een speler op een dag die bestaat uit een reeks vakken naast elkaar, dan wordt een tweede maal met de dobbelsteen gegooid en loopt de pion van links naar rechts (en zonodig weer terug). Hij voert de opdracht uit bij het vak waarop hij uitkomt. De volgende ronde gaat hij direct verder over de genummerde vakken.
 • Als je door een opdracht op een dag komt, mag je kiezen of je de opdracht uitvoert of niet, behalve als je in het Beloofde Land aankomt, dan moet je de opdracht uitvoeren.
 • De eerste speler die in het beloofde land aankomt (of verder) heeft gewonnen.

Tips en suggesties

 • U zou bij gelegenheid ook de tekenfilm Prince of Egypt kunnen draaien (videotheek). Deze behandelt het verhaal van Mozes op een zeer aanspekende wijze.
 • Laat de kinderen in de thuisversie elke dag een plaatje maken, dan hebben ze deze veertigdagenkalender klaar met Pasen (de dagen vanaf Aswoensdag moeten ze natuurlijk inhalen).

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

Nog geen ervaringen gemeld

Projectbeschrijving

Het project is ontwikkeld door de kindernevendienstgroep van de Walfriedparochie Groningen. Er is geen uitvoeriger projectbeschrijving beschikbaar.

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-