De verwachting van Jozef en Maria
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Alle Joodse mensen wisten dat er een Verlosser zou komen. Dat was hun al vaak verteld, in hun heilige boeken, door de profeten, en door hun rabbi's. Maar wanneer? Een wat voor iemand zou het zijn? Iedereen had er zo zijn eigen gedachten over.

Ook Jozef en Maria hadden natuurlijk wel gehoord van de Verlosser, de Messias, die ooit zou komen.
Maar nu stond hun hoofd er even niet naar. Binnen een paar dagen zouden ze zelf een kind krijgen. En nu moesten ze ook nog op reis, helemaal naar Bethlehem. Om dat die keizer zonodig mensen wilde laten tellen. Wist die keizer eigenlijk wel hoe moeilijk dat is, dagenlang reizen op een ezeltje , met zo'n dikke buik?

Al dachten ze niet aan de Verlosser, in verwachting waren ze natuurlijk wel.
Jozef leek een meisje het leukst, al kon een jongen hem later misschien beter helpen in de timmerwerkplaats...
Maria wist zeker dat het een jongen zou worden, dat vˇelde ze gewoon. Bovendien had een tijdje geleden zomaar iemand die ze niet kende tegen haar gezegd dat ze een zoon zou krijgen en dat ze die Jezus moesten noemen. Best wel een mooie naam, eigenlijk, Jezus.
Ze waren ook wel wat bang. Het was hun eerste kind, en ze hadden nog nooit een geboorte meegemaakt. Dat is dus wel een beetje eng. Zeker zo ver van huis.

Ze zouden natuurlijk goed voor hun kindje zorgen. Er vaak mee spelen, gezond eten geven, en over een tijdje ook leren lopen en praten. Wat zouden ze dan samen leuke dingen kunnen doen.

Ze hoopten allebei dat het een gezond en sterk kind zou worden. Hij zou vast hij wel net zulke krullen krijgen als Jozef, of de vriendelijke ogen van Maria. Natuurlijk zou hij later goed zijn best doen op school, en een vak leren. Als zij dan oud waren, kon hun zoon, of dochter, geld verdienen en voor hun zorgen. Misschien zou hij wel heel slim zijn. Dan kon hij later misschien wel rabbi worden en andere mensen over God leren. Of dokter, en zieke mensen beter maken. Je kunt nooit weten.

Ze hoopten ook dat het een aardig mens zou worden, dat iedereen van hem of haar zou houden, en dat hun kind ook oog zou hebben voor andere mensen. Want we leven allemaal samen en moeten ook voor elkaar zorgen.

Maar nu hoopten ze vooral dat ze vannacht bij het licht van de sterren een herberg konden vinden, om de nacht door te brengen.

Activiteit

Bedoeling

De verwachting van Jozef en Maria.

Voorbereiding

 • We maken een grote ster met een lange punt, ongeveer van dit model:

  Gebruik bijvoorbeeld dubbelgevouwen en op elkaar gelijmd goud- of zilverkarton
 • Maak in het midden een rond gat en plak op de achterkant een strook dubbelzijdig plakband op de aangegeven plaats (plak het plakband enkelzijdig vast, maar laat het andere beschermfolie voorlopig zitten)
 • Zorg voor dun touw, om de spullen mee aan de ster te bevestigen.
 • Neem veel attributen mee die al dan niet met de verwachtingen van ouders te maken kunnen hebben, bijv. babyspulletjes (spenen, zuigflesjes, geboortekaartje), gereedschap (hamer, schroevendraaier, stethoscoop), schoolspul (boek, schrift, pen), sportspul (bal, tennisracket). Eventueel ook dingen die er niets mee te maken hebben

Uitvoering

 • Hadden Jozef en Maria niet opgelet op school en in de synagoge, de heilige boeken niet gelezen? Waarom verwachten ze niet hetzelfde als de herders, de herbergiers en de koningen?
 • Wat verwachten vaders en moeders als hun kind bijna geboren is? (dat hun kind gezond, knap, slim, belangrijk wordt)
 • Niet alle dingen die Jozef en Maria hopen en verwachten zijn even belangrijk. Wat vinden we het belangrijkst (Oog voor anderen)? Dat schrijven we weer op de grote punt.
 • De andere verwachtingen hangen we aan de lange sterpunt (met touwtjes of haakjes, maar niet lijmen of plakken): babyspulletjes (spenen, zuigflesjes, geboortekaartje), gereedschap (hamer, schroevendraaier, stethoscoop), schoolspul (boek, schrift, pen), sportspul (bal, tennisracket)

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

23-nov-2008

Verwante pagina's:

Sterren van verwachting

De verwachting van de herders

De verwachting van de herbergiers

De verwachting van de koningen

De verwachting van ons

Vallende sterren

 

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-