De verwachting van de herders
Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Alle Joodse mensen wisten dat er een Verlosser zou komen. Dat was hun al vaak verteld, in hun heilige boeken, door de profeten, en door hun rabbi's. Maar wanneer? Eigenlijk droomden ze al honderden jaren van verlossing, want heel vaak zat het Joodse volk in de knel. Soms waren ze verbannen naar een ander land, bijv. Egypte of Babylon, dan weer waren er allerlei oorlogen. Meestal was er uiteindelijk redding gekomen van God, die een van hun mensen had geholpen hun te bevrijden. Beroemd is bijvoorbeeld Mozes, die ze uit Egypte bracht naar het land Israel. Maar was hij nu de Verlosser met een hoofdletter geweest, waarover in de Bijbel werd gesproken?

Ook nu was het weer mis in Israel. Het land werd bezet door de Romeinen. De Romeinen bezetten trouwens bijna alle landen die men toen kon vinden. Ze waren sterk en hadden soldaten, paarden, strijdwagens en veel wapens. Daar konden de Joden weinig tegen uitrichten.

Veel mensen dachten dat de Verlosser nog steeds moest komen, en hoopten dat die hen zou bevrijden van de Romeinen. Onder hen waren ook herders. Eenvoudige mensen die niet veel geld verdienden met hun schapen, en van dat kleinen beetje nog belasting moesten betalen aan de Romeinen ook. Wat moeten die lui hier? Laat ze in hun eigen land blijven. Demonstraties hielpen niet. De mensen werden gewoon in de gevangenis gezet als ze protesteerden tegen de vreemde bezetters. Hoewel de Romeinen ook wel goede dingen deden waren de mensen toch altijd een beetje bang.

De herders praatten er wel over, 's avond bij hun kampvuur, en ze bedachten wat voor persoon die Verlosser wel niet zou moeten zijn om de Romeinen weg te kunnen jagen... Oh, als die Verlosser nu toch eens zou komen!

Opeens denken ze muziek te horen en licht te zien. Midden in de nacht! Wat gebeurt er? Wie zijn dat? Wat zijn het? Zijn dat engelen? Komen ze van God? Dan moet de Verlosser er zijn! Snel mannen, het licht achterna, het is vast de Verlosser, bevrijder van ons allemaal!

 

Activiteit

Bedoeling

De verwachting van de herders is de Verlosser als dappere strijder

Voorbereiding

 • We maken een grote ster met een lange punt, ongeveer van dit model:

  Gebruik bijvoorbeeld dubbelgevouwen en op elkaar gelijmd goud- of zilverkarton
 • Maak in het midden een rond gat en plak op de achterkant een strook dubbelzijdig plakband op de aangegeven plaats (plak het plakband enkelzijdig vast, maar laat het andere beschermfolie voorlopig zitten)
 • Zorg voor dun touw, om de spullen mee aan de ster te bevestigen.

Uitvoering

 • Wat denk je dat de herders verwachten van de Verlosser? Wat voor type zal het zijn? (dapper, strijder, geweld)
 • Wat voor dingen horen daarbij? (wapens, zwaard, mes, speer, strijdwagen)
 • Waarom willen ze eigenlijk dat de Romeinen verdwijnen? (vrijheid, geen angst meer)
 • Op de lange punt schrijven we waar het eigenlijk om te doen is (Vrijheid zonder angst)
 • we maken wapens, bijvoorbeeld door tekenen en uitknippen, of tekenen gespierde kerels
 • De herders willen het licht, hun ster volgen. Aan de ster hangen we (met touwtjes of haakjes, maar niet lijmen of plakken) alles wat de herders verwachten (wapens, body builders etc.).

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

23-nov-2008

Verwante pagina's:

Sterren van verwachting

De verwachting van de herbergiers

De verwachting van de koningen

De verwachting van Jozef en Maria

De verwachting van ons

Vallende sterren

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-