De verwachting van de herbergiers
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Alle Joodse mensen wisten dat er een Verlosser zou komen. Dat was hun al vaak verteld, in hun heilige boeken, door de profeten, en door hun rabbi's. Maar wanneer? Een wat voor iemand zou het zijn? Iedereen had er zo zijn eigen gedachten over.

Op een gegeven moment was de Romeinse keizer, die de baas speelde in Israel, er benieuwd naar hoeveel mensen er eigenlijk wel in "zijn" land woonden. Hij wilde ze allemaal laten tellen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, al die honderdduizenden, misschien wel miljoenen mensen! Zijn plan was als volgt:
Laat iedereen gaan naar de plaats waar zijn familie vandaan komt, dan maken we in al die plaatsen telkantoren en zo komen we er achter hoeveel er in het totaal zijn.

Dat gaf me een gedoe! Sommige mensen woonden nog in de plaats waar hun familie altijd al had gewoond. Die hadden het gemakkelijk, want ze konden thuis blijven. Maar veel mensen waren verhuisd naar andere plaatsen, soms erg ver weg. Duizenden mensen moesten dus op reis. Lopend of op een ezel, want auto's en bussen waren er natuurlijk nog niet. Vaak waren ze vele dagen onderweg, en dus moesten ze overnachten in herbergen of hotels. Dat gaf me een drukte!

De herbergiers vonden dat niet erg. Ook al hadden ze het erg druk, ze verdienden natuurlijk ook veel geld! Het kon hun niet druk genoeg zijn. Het lijkt wel of de Verlosser op bezoek komt, zeiden ze voor de grap tegen elkaar. Want daar droomden ze wel eens van. Van de komst van de Verlosser. Wat die Verlosser precies zou doen, en wat voor type het zou zijn, dat wisten ze niet, en dat kon hun ook niet zoveel schelen. Waarvan moesten zij nou verlost worden? Ze hadden het eigenlijk wel goed met die Romeinen. Dat waren rijke lui, die veel geld uitgaven in hun herberg. En als ze dit soort volkstellingen organiseerden, dan werden de herbergiers helemaal schatrijk!

Maar, als de Verlosser zou komen, dan zou dat natuurlijk wel veel publiek trekken! En ze zouden veel gasten hebben. Dat leek hun wel wat. Zo gezien, was zo'n Verlosser nog niet zo gek.

Ze moesten zorgen dat het een feest werd, dat de mensen zich gelukkig voelden en tevreden, en geen ruzie maakten. Dan bleven ze langer en zouden zoveel mogelijk mensen in hun herberg slapen

Weet je wat? Ze gingen de stad versieren met reclameposters voor hun herberg, en advertenties met aanbiedingen.
Ze verzonnen zelf hoe de Verlosser er uit zou zien: een mannetje met baard, een rood pakje aan en een rode puntmuts op, die op een slee door de sneeuw gleed en steeds Joho riep. Prachtig! Daar maakten ze plaatjes van en poppetjes, en die hingen ze maar vast op, tegen het eind van het jaar, als het al vroeg donker begon te worden.
Overal hingen ze lampjes op. De komst van de Verlosser zou een feest worden! Dat gaf sfeer! Iedereen wilde wel zo'n plaatje of poppetje hebben. Gewoon gezellig, voor thuis.

Nee, zo'n Verlosser, daar verwachtten ze veel van. Laat maar komen!

Activiteit

Bedoeling

De herbergiers verwachten van de Verlosser dat hij een attractie is.

Voorbereiding

 • We maken een grote ster met een lange punt, ongeveer van dit model:

  Gebruik bijvoorbeeld dubbelgevouwen en op elkaar gelijmd goud- of zilverkarton
 • Maak in het midden een rond gat en plak op de achterkant een strook dubbelzijdig plakband op de aangegeven plaats (plak het plakband enkelzijdig vast, maar laat het andere beschermfolie voorlopig zitten)
 • Zorg voor dun touw, om de spullen mee aan de ster te bevestigen.

Uitvoering

 • Wat denk je dat de herbergiers verwachten van de Verlosser? Wat voor type zal het zijn? (popster, geen idee, doet er niet toe)
 • Ze maakten alvast Verlosser-poppetjes. Wat wilden ze daarmee doen? (verkopen) Waar lijken die poppetjes op? (Kerstman). Waar gaat het de herbergiers om? (geld verdienen)
 • Wat voor dingen horen daarbij? (geld verdienen, souvenirs, lichtjes kerstmanpoppetjes)
 • Wilden ze alleen maar dingen voor zichzelf? Of dachten ze ook aan andere mensen? Wat moesten ze doen om ervoor te zorgen dat de mensen het langst bij hun zouden blijven? (ze blij en gelukkig maken, zorgen dat er geen ruzie kwam). Wat was dus eigenlijk voor alle mensen het belangrijkst? (dat het er prettig was met een goede sfeer)
 • Op de lange punt schrijven we deze kern van de zaak (Geluk en vrede voor iedereen)
 • we maken allerlei dingen die de herbergiers verwachtten: geld, souvenirs, lampjes, kerstmannen, en hangen die aan de lange sterpunt (met touwtjes of haakjes, maar niet lijmen of plakken).

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

23-nov-2008

Verwante pagina's:

Sterren van verwachting

De verwachting van de herders

De verwachting van de koningen

De verwachting van Jozef en Maria

De verwachting van ons

Vallende sterren

 

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-