De verwachting van de koningen
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Alle Joodse mensen wisten dat er een Verlosser zou komen. Dat was hun al vaak verteld, in hun heilige boeken, door de profeten, en door hun rabbi's. Maar wanneer? Een wat voor iemand zou het zijn? Iedereen had er zo zijn eigen gedachten over.

Buiten Israel wisten de mensen niets van de Verlosser. Zeker niet ver weg, in het Oosten. Maar daar woonden wel geleerden die in dienst waren van koningen, en die de hele dag studeerden om de koning de beste adviezen te kunnen geven. Sommige geleerden bestudeerden het water, andere het land, maar er waren er ook die alles wisten van de lucht, vooral van de sterren, die gouden puntjes die elke nacht in de verte staan te twinkelen. Aarde en water kun je aanraken, maar sterren niet, zelfs niet als je op een toren of berg klimt. Sterren zijn signalen, ze wijzen iets aan, als een knipperlicht: kijk hier, hier is iets aan de hand. Sterren zijn bijzonder.

Zo nu en dan komt er een ster bij, dat is heel bijzonder. Het moet wel te maken hebben met een belangrijke gebeurtenis. Wat is de belangrijkste gebeurtenis die er bestaat? De geboorte van een nieuwe koning! Het kan niet anders of zo'n nieuw ster is een aanwijzing waar een koningskind is geboren, een soort geboortekaartje. Hij zegt: kijk hier, kom hierheen, hier moet je zijn. Hij lokt je, hij trekt je aan.
En deze ster leek wel mooier dan de andere, deze zou vast van een machtige en rijke koning zijn. Ook iemand die wijs is, en goed leiding kan geven aan zijn volk.

Natuurlijk vertelden de geleerden onmiddellijk aan hun koningen dat ze die nieuwe ster hadden gezien en dat er dus, ver weg, een nieuwe koning geboren moest zijn. Majesteit, we moeten er heen! Meteen kennis maken. Cadeaus mee.
En ze gingen, vol van verwachting.

Activiteit

Bedoeling

De koningen verwachten dat er een rijke en machtige koning is geboren.

Voorbereiding

 • We maken een grote ster met een lange punt, ongeveer van dit model:

  Gebruik bijvoorbeeld dubbelgevouwen en op elkaar gelijmd goud- of zilverkarton
 • Maak in het midden een rond gat en plak op de achterkant een strook dubbelzijdig plakband op de aangegeven plaats (plak het plakband enkelzijdig vast, maar laat het andere beschermfolie voorlopig zitten)
 • Zorg voor dun touw, om de spullen mee aan de ster te bevestigen.

Uitvoering

 • Naar wat voor iemand verwachten de wijzen/koningen dat de ster ze brengt? Wat voor type zal het zijn? (koning, rijk, machtig)
 • Waarom willen ze er heen? Wat nemen ze mee? Waarom?
 • Wat verwachten ze aan te treffen? Hoe denken ze dat het er uitziet, bij die nieuwe koning? (paleis, troon, goud, kroon, juwelen, dienaren)
 • Dachten ze alleen maar aan rijkdom? Wat moet een koning nog meer doen? (goed voor zijn volk zorgen) Waar gaat het eigenlijk om bij een koning?
 • Op de lange punt schrijven we deze kern van de zaak (Zorgen voor zijn volk)
 • we maken allerlei dingen die de koningen meenemen en verwachten: goud, juwelen, kroon, troon, paleis, cadeaus, en hangen die aan de lange sterpunt (met touwtjes of haakjes, maar niet lijmen of plakken).

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

23-Nov-2008

Verwante pagina's:

Sterren van verwachting

De verwachting van de herders

De verwachting van de herbergiers

De verwachting van Jozef en Maria

De verwachting van ons

Vallende sterren

 

 

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-