Lc 13: Blijf vertrouwen (4-12)
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Vertelling (bron onbekend) bij het thema uit Lucas 13:1-9, Heb vertrouwen, ook als het niets lijkt:

Erik is jarig. Hij krijgt veel bezoek van vrienden en familie, ieder met mooie cadeautjes: van zijn ouders krijgt hij het nieuwste model spelcomputer, met 3D-geluid en miljoenen kleuren. Van zijn broer het snelste race-spel voor de nieuwe computer: Martinitorenracer 2. Erik had daar al op gehoopt, want het leek hem een tof spel. Van zijn zus Elien kreeg hij een speciale joystick, waarmee je niet alleen kon sturen, maar die ook zelf trilde en tegenkracht gaf als je er een auto in een computerspel mee bestuurde. Erik is zo enthousiast dat hij 's middags haast geen tijd heeft om het feest met zijn vrienden te vieren. Ook zij brengen natuurlijk hartstikke leuke cadeautjes mee. 

Maar vanavond..., vanavond komt oom Jan! Oom Jan is stuurman op de grote vaart. Dat betekent dat hij een groot deel van het jaar weg is, op zijn schip over de oceanen. Zijn vrouw en kinderen zien hem maar weinig, en Erik al helemaal. Als hij komt, neemt hij vaak iets bijzonders mee. Uit Zuid-Afrika, ArgentiniŽ, Suriname, Amerika of China, want oom Jan komt overal. Dit jaar heeft Erik geluk! Oom Jan is toevallig net terug van een reis, en heeft beloofd dat hij komt op Eriks verjaardag!

Eindelijk is het zover. Daar is oom Jan! Hij ziet er bruin en stoer uit; net terug uit een ver en warm land. Natuurlijk heeft hij voor Erik ook een cadeautje meegebracht. Hij geeft hem een bruine zak. Erik popelt om te zien wat het is .... HŤ, wat is dat nou? Bruine bolletjes met droge worteltjes eraan? Wat moet je daar nu mee? Het zijn botanische tulpjes, zegt oom Jan trots, zelf meegebracht uit Turkije! Allerlei kleuren. Wel 100! O, zegt Erik teleurgesteld, wat leuk ... tulpenbolletjes ... dank u wel.

De volgende dag is Erik druk aan het spelen met zijn nieuwe computerspel. Zullen we de tulpenbolletjes even poten, vraagt Mama. Geen tijd, zegt Erik, ik ben nu met mijn spel bezig. Poot jij ze maar. Mama gaat met de zak naar de tuin.

Een tijd later verveelt Erik zich. Heb je geen zin om met je nieuwe computerspel te spelen, vraagt Mama. Nieuw, nieuw, moppert Erik, ik heb alle levels al uitgespeeld, er is niets meer aan. Er is al een nieuwe computer uit met rondomgeluid. Die wil ik graag hebben, die van mij is al weer ouderwets! Kom eens mee naar de tuin, zegt Mama, kijk eens wat ik vanochtend heb ontdekt. Erik gaat mee: uit de zwarte aarde komen allemaal kleine groene puntjes. Tupjes, zegt Mama, tulpjes uit Turkije, van oom Jan. Wat leuk, roept Erik. Geef ze maar een beetje water zegt Mama, dan groeien ze goed en gaan ze bloeien.

Een paar keer per dag gaat Erik even bij de tulpjes kijken; je ziet ze per dag groter worden. Na korte tijd lijkt een ervan al een knopje te krijgen! Kort daarop krijgen ook alle andere een groen knobbeltje tussen de bladeren. Wat voor kleur zouden ze krijgen? Die daar lijkt rood te worden, maar van de anderen is het nog onduidelijk. Weken lang loopt Erik elke dag even door zijn tulpentuintje, waar elke dag meer kleur in komt. Als het seizoen voorbij is vallen de bloemen en later de bladeren af. Je ziet niets meer van de tulpen, tot volgend jaar, dan zijn ze weer een verrassing. 

Die oom Jan, altijd een onverwacht verjaardagscadeau!

Activiteit

Bedoeling

Ook uit simpele dingen kan iets moois kan ontstaan, als het het met aandacht en zorg omringt.

Voorbereiding

  • Vouwblaadjes
  • Binddraad (rolletje dun ijzerdraad, met groen plastic eromheen)

Uitvoering

  • Even napraten over het verhaal. Herken je het? Heb je zelf ook wel eens iets gekregen dat je achteraf veel leuker vond dan je eerst dacht? Ken je mensen (meester, juf, kinderen uit de klas) die je eerst niet aardig vond, maar later juist wel?

  • Vouw het vouwblaadje in achten volgens de figuur
  • Knip het open uiteinde in (punten, franje of rond); dit wordt de bloem
  • Neem een stuk binddraad van ca. 60 cm en vouw dit middendoor; dit wordt de steel
  • steek de bloempunt in de bocht van het binddraad en verdraai het binddraad om zichzelf zodat het een stevige stengel wordt en de bloem erin vast komt te zitten; spaar eventueel lussen binddraad uit om als bladeren te dienen (zie figuur)
  • Vouw de bloem nu open

Tips

  • Als de kinderen er afstand van kunnen doen, is het misschien leuk om de bloemen uit te delen in de kerk.
  • Als onderdeel van het project Paaskaars kunnen alle gemaakte bloemen op een A3-vel geplakt worden.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

15-feb-2005

Verwante pagina's:

Vasten-
project Bouwen aan de paaskaars

3e zondag van de veertig-
dagentijd

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-