Vastenproject Bouwen aan de paaskaars
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Samenvatting

Dit project vormt een raamwerk waardoor de maaksels van elke week tot een geheel worden gesmeed. Het project zelf beschrijft alleen de vorm van de uitwerkingen, de inhoud is vrij. Dit maakt het bijzonder geschikt voor samenwerking met groepen uit verschillende kerken.

Bedoeling

In het project ontstaat in de loop van zes bijeenkomsten een zwart kruis als symbool voor Goede Vrijdag. Op Paaszondag blijkt het in werkelijkheid niet een kruis, maar een paaskaars te zijn.

Uitvoering

Voorbereiding

Als ondergrond dient een plaat, vel papier of doek van 75 bij 140 cm (niet kleiner!). De kleur hiervan is geheel zwart. 

Uitvoering

Elke week wordt een A3-vel met de uitwerking van de betreffende zondag geplakt op de zwarte ondergrond. De inhoud van die uitwerking is vrij mits het resultaat maar een A3-papier is.

De papieren worden van onder naar boven op de zwarte achtergrond geplakt, elke zondag 1, in de volgorde als aangegeven in de figuur:

Belangrijk is dat de vellen zodanig op elkaar aansluiten dat er in de loop van de zes weken een zwart kruis uitgespaard wordt, symbool voor Goede Vrijdag.

 

 

 

Met Pasen wordt bovenaan de plaat een grote felgekleurde vlam bevestigd, zodat het geheel een paaskaars is geworden. Desgewenst kan deze vlam gevuld zijn met de uitwerkingsresultaten van de Paaskindernevendienst.

Tips en suggesties

In plaats van de lezingen van de zondagen kunnen ook onderdelen van het lijdensverhaal in beeld gebracht worden, zodat een reeks kruiswegstatiŽn ontstaat.

Wanneer er meer groepen kinderen werken aan het project, kunnen hun platen met de zijkanten aan elkaar worden gemaakt en tot een driedimensionale kaars worden.
Dit is ook een geschikte vorm voor oecumenische samenwerking als de kerken verschillende leesroosters hebben. De inhoud van de A3-vellen is immers niet van belang.
Week 1: Lc 4- Verleiding door advertenties (4-12)

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

  • Walfriedparochie Groningen, 1998: Het vergt wat creativiteit om alle uitwerkingen telkens op een A3-papier te laten passen, maar het eindresultaat is indrukwekkend.

Projectbeschrijving

Het project is ontwikkeld door de kindernevendienstgroep van de Walfriedparochie Groningen. Er is geen uitvoeriger projectbeschrijving beschikbaar.

15-apr-2007

Verwante pagina's:

Veertigdagentijd

Vastenprojecten (C)

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-