Lc 13: De poort is nauw (4-12)
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Lucas 13: 22-30) in mijn eigen woorden naverteld:

Als Jezus met zijn vrienden over de hemel praatte, vroegen zij honderduit. Jezus had immers verstand van de hemel, en zíj waren er nooit geweest. Zo vertelde Jezus ook dat je wel je best moet doen om later in de hemel te komen, dat het niet vanzelf gaat. Je zou kunnen zeggen dat de poort naar de hemel maar heel smal is. Als je je dik en rijk hebt gemaakt ten koste van anderen kun je er niet door. Als je veel voor anderen hebt over gehad en hun veel liefde, hulp en troost hebt gegeven, dan pas je bij de hemel en kun je door de hemelpoort. Iedereen die denkt dat hijzelf op de eerste plaats komt, kon nog wel eens het laatst aan de beurt zijn.

Activiteit

Bedoeling

Er van doordrongen raken dat hulp aan anderen zichzelf beloont. We maken samen een grote kijkdoos met daarin aarde en hemel, gescheiden door een muur met een smalle poort.

Voorbereiding

  • Grote kartonnen doos, vooral breed en lang, niet hoog. Er mogen gaten in zitten, een bananendoos uit de supermarkt is ideaal.
  • Verdeel de doos in twee vakken door in het midden een wand te plaatsen met daarin een smalle deur
  • Bekleed de wand van het ene vak (de hemel) met aluminiumfolie, de wanden van het andere vak (de aarde) bijvoorbeeld met bomen geknipt uit groen papier.
  • Zorg voor kijkgaten rondom en grote gaten in het dak voor het licht
  • Bedek het gat in het dak van de aarde met stroken gedraaid crèpepapier in tinten blauw en wit (de lucht), zodat er blauwachtig licht naar binen valt:

Uitvoering

  • Wat voor voor mensen zijn "dun" genoeg om door de poort te gaan? Wat voor "dunheid"bedoelt Jezus? Moet je weinig eten? Moet je mager zijn om in de hemel te komen? Wat bedoelt Jezus met te dik om door de poort te gaan? 
  • Sommige kinderen maken uit stevig papier aardbewoners: sommigen rijk en dik, anderen hulpvaardig en mager. We knippen ze uit en plakken ze in de kijkdoos.
  • Andere kinderen maken hemelbewoners: God, Jezus, Heilige Geest, engelen, heiligen, overledenen (opa, oma) en plakken die aan de hemelkant.
  • Het dakgat boven het hemelvak wordt bedekt met slingers crèpepapier in allerlei kleuren.

Tips

  • Oudere kinderen: op de muur kunnen dingen geschreven worden die bestreden moeten worden om de muur af te breken en de doorgang naar de hemel groter te maken (verdriet, ellende, armoede, eenzaamheid, honger, ...).
 

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

Verwante pagina's:

21e zondag door het jaar

Hemel

 
 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-