Joh 21: Vis als geheugensteun
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb in het bijbelfragment (Joh 21: 1-18) in mijn eigen woorden naverteld, met dit als inleiding:

Als je vader, je moeder, de meester of juf iets met je heeft afgesproken (rustig zijn, je handen wassen voor het eten, niet klieren, iemand een hand geven als je op bezoek komt, ...), vergeet je het dan wel eens? Herinnert je vader, de moeder, ... , je er dan wel eens aan? Ook wel eens zonder het te zeggen? Bijvoorbeeld met een gebaar? Of door je aan te stoten, of met een kuchje? 
Soms hebben mensen een geheugensteuntje nodig, de vrienden van Jezus ook, luister maar:

Weten jullie nog wat het beroep van de meeste vrienden van Jezus was, voordat ze met Jezus meegingen? Precies, visser! Toen Jezus dood was, waren ze natuurlijk heel verdrietig. Ze hoorden zo nu en dan wel berichten dat hij weer leefde en dat anderen hem gezien hadden, maar toch wisten ze niet precies hoe het nu verder moest. Ze waren alle lessen van Jezus alweer vergeten. Ze gingen maar weer gewoon aan het werk, aan het vissen...

Activiteit

Bedoeling

Herinnerd worden aan je afspraken.

Voorbereiding

 • Een visnet (net voor over een tuinvijver of ander tuinnet, te koop in tuincentra en bouwmarkten) of stuk gaas meebrengen
 • Voor de kleinsten: afdrukjes van de contouren van een grote vis (A4-formaat), bijv:
  (klik op afbeelding voor vergrote afdrukversie)
  21vis1.gif (6359 bytes) 21vis2.gif (6831 bytes) 21vis3.gif (6534 bytes)

Uitvoering

 • Waaraan moesten Jezus vrienden denken, toen ze opeens zoveel vis vingen? (Aan die eerdere keer dat Jezus hun zoveel vis had laten vangen, dus aan Jezus en aan al zijn lessen)
 • Jezus had toen tegen hen gezegd, dat ze geen gewone vissers moesten zijn, maar ... (vissers van mensen). Wat bedoelde hij daarmee? (mensen vangen, d.w.z. iedereen vertellen van Jezus; zorgen dat ze allemaal gaan leven zoals Jezus dat wil: anderen helpen en verzorgen, aandacht voor anderen hebben, samenwerken, doorvertellen, etc.)
  Dat schoot hun allemaal weer te binnen!
 • We tekenen of kleuren nu allemaal een grote vis en schrijven of tekenen daarop wat Jezus met zijn vrienden had afgesproken wat ze moesten doen.
 • De vissen hangen we (met de staart) in het net en laten het in de kerk zien (met toelichting).

Literatuur

Dit is een variatie op de suggesties van Joke Brugman.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie, 2001: kinderen vonden het leuk om vissen te maken, konden ook wel zelf verzinnen wat vissers van mensen waren (7-8 jaar).   
12-jul-2004

Verwante pagina's:

3e zondag van Pasen

Lc 5- Vissen vangen (4-12)

Lc 5- Interview met vissers (4-12)

Mt 4- Vissers van mensen

Joh 21: Gevangen door Jezus

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-