Mt 25: God schuilt in mensen
Vorige Beginpagina Omhoog

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Matteus 25: 31-46) in mijn eigen woorden naverteld, ongeveer zo:

Er komt een moment dat God alle mensen voor zich zal roepen om te kijken of ze goed geleefd hebben. Hij zal de mensen dan in twee groepen verdelen, net alsof je in een schaapskudde de schapen apart zet van de bokken.

Tegen de ene groep zal hij zeggen: Kom maar dicht bij mij, jullie zijn welkom hier, want jullie hebben goed voor mij gezorgd.

Toen ik honger had, heb je me eten gegeven. Toen ik dorst had gaf je mij drinken. Ik mocht bij je logeren, hoewel je me totaal niet kende. Toen ik geen kleren had, heb je me ze gegeven. Ik was ziek, en jullie kwamen me verzorgen, en toen ik in de gevangenis zat, kwam je op bezoek.

De mensen zullen verbaasd zijn, elkaar aankijken, en aan God vragen: maar wanneer is dat dan gebeurd? Heb ik u ooit eten of drinken gegeven, of kleren? Ik wist helemaal niet dat u ziek was, en u kunt toch nooit in de gevangenis hebben gezeten? Wij herinneren ons er niets van.

En dan zegt God: als je zoiets hebt gedaan voor iemand anders, die arm was of je hulp nodig had, dan heb je het voor mij gedaan.

En dan zal God tegen de andere groep zeggen: waarom hebben jullie me niet geholpen, toen ik hulp nodig had? Geen eten of drinken of kleren gegeven, niet voor me gezorgd en waarom ben je nooit bij me op bezoek gekomen in de gevangenis?

En die mensen zouden schrikken en ook zeggen dat ze God nog nooit eerder hadden gezien. Maar, zegt God dan, heb je de arme mensen, de zieken en de gevangenen soms ook niet gezien? Voor hen had je moeten zorgen!

Nu wil ik niets meer met je te maken hebben, ga weg!

Activiteit

Bedoeling

Doe je wat voor een ander, dan doe je wat voor God

Voorbereiding

 • Druk het voorbeeldvel (pdf, 3 kB) af op stevig papier, voor elk kind een.
 • Snij in alle vellen de twee stippellijnen vooraf in

Uitvoering

 • Kom je wel eens mensen tegen die hulp nodig hebben? Bedelaars? Of zie je ze op de tv? Wat doe je dan? Vind je het een prettig gevoel? Heb je diep van binnen misschien wel het gevoel dat je iets aardigs zou moeten doen? Waarom doen veel mensen dat dan niet?
 • Als je nu zou weten dat zo iemand, bijvoorbeeld een bedelaar, eigenlijk een koning is, had je dan wel geholpen? Waarom dan wel?
 • Jezus draait alles een beetje om. Hij zegt dat mensen die wij een beetje eng, of vies, of akelig vinden, dat God die juist heel belangrijk vindt, dus dat je juist extra aandacht voor die mensen moet hebben, en best wat moeite voor hen mag doen.
 • Knip de strook van het vel af en steek hem door de twee sleuven zoals in het plaatje:

 • Vouw de uiteinden van de strook om, zodat de strook niet gemakkelijk uit de sleuven glijdt.
 • Schuif de sleuf nu zoveel mogelijk naar rechts en teken in het vak een van de dingen die Jezus beschreef: iemand met honger (mager), dorst, zonder kleren, ziek, of in de gevangenis, dus verdrietig.
 • Schuif de strook nu helemaal naar links (zodat je tekening verdwenen is) en teken dezelfde persoon, maar nu met eten, drinken, kleren, of bezoek, dus blij.
 • Door de strook heen en weer te schuiven kun je goed het verschil zien. vul de tekening nu aan om het vak heen.

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie, 2008: de kinderen hadden er veel plezier in. Vooral het tekenen van een gevangene achter veel tralies was populair.  
23-nov-2008

Verwante pagina's:

Christus Koning (A)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-