Mt 22: Reclame
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Mt. 22: 15-21) in mijn eigen woorden naverteld, ongeveer zo:

De schriftgeleerden, FarizeeŽn, probeerden steeds Jezus in de val te lokken door hem strikvragen te stellen, vragen waarop eigenlijk geen antwoord bestaat. Zo vroegen ze hem op een keer:

Jezus, wij weten dat je precies doet wat God wil, en je niets aantrekt van wat de mensen van je zeggen. Kun je ons dan helpen met het volgende probleem? Moeten we nu belasting betalen aan de keizer, de baas van de Romeinen die ons land bezet houden, of niet? Jezus begreep wel wat ze van plan waren.

Als hij zegt, ja, je moet de keizer betalen, dan vertellen we dat aan alle Joden, die juist een hekel aan de keizer hebben. Dan krijgen ze vanzelf een hekel aan Jezus.

Maar als hij zegt: nee, je moet de keizer niet betalen, want die Romeinen horen hier niet thuis, dan vertellen we het aan de Romeinen, en dan nemen die hem wel gevangen.

Maar Jezus zei: ik heb jullie wel door, zeurpieten, je probeert mij een strikvraag te stellen. Nou, laat me eens een munt zien. Aha, wie staat daarop? De keizer. Nou, als die graag munten wil, geef ze hem dan maar. Maar geef aan God wat Hij wil, en dat zijn geen stomme geldstukken.

Jezus trapte er dus niet in, maar gaf een antwoord waarover ze lang moesten nadenken. De FarizeeŽn waren stomverbaasd en gingen maar weg.

Activiteit

Bedoeling

God rekent niet in geld, maar in daden.

Voorbereiding

  • Voldoende afdrukjes van de voorbeeldfolders (pdf, 228kB), zodat de kinderen kunnen kiezen welke pagina hun het meest aanspreekt.
    Dit bestand bestaat uit vier pagina's met reclame voor zaken waarvoor de kinderen zelf de prijs (in daden) kunnen bepalen.

Uitvoering

  • De keizer wil geld zien via de belastingen. Mensen zijn dol op geld. God niet, die heeft liever iets anders. Volgens Jezus moet je aan de keizer maar geven wat hij graag wil, als je tenminste aan God ook geeft wat Hij van je verlangt.
  • Als God geen geld wil, wat wil hij dan wel? Kun je voorbeelden noemen?
  • Bij mensen moet je voor alles betalen met geld. Krijg je van God ook iets als je iets voor hem doet?
  • Vaak krijgen we folders in de bus met reclame. Koop dit, want het is nu extra goedkoop. Geen 10 euro meer, maar nog maar 9, enzovoort.
  • Wij gaan nu ook folders maken, maar dan voor andere dingen en met andere prijzen. Kies een papier, maak er een tekening bij en verzin iets wat God ervoor zou willen hebben. Kleur de folder natuurlijk zo mooi mogelijk.

Tips

  • Als kinderen zelf dingen kunnen bedenken is dat natuurlijk nog leuker.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

15-okt-2008

Verwante pagina's:

29e zondag door het jaar (A)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-