Mc 9: Samen werken, gelovig of niet
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Marcus 9: 38-43, 45, 47-48) in mijn eigen woorden naverteld. De nadruk gelegd op het eerste gedeelte: als je niet tegen ons bent, dan hoor je erbij.

Activiteit

Bedoeling

Het gaat er niet om tot welke groep je behoort, of je wel diploma's hebt, de juiste papieren hebt, maar dat je samenwerkt aan het rijk van God.

Voorbereiding

 • Voor elk kind een afdrukje op licht papier van:

  (klik op de tekening voor een groot, afdrukbaar exemplaar)

Uitvoering

 • De leerlingen vertrouwen andere mensen niet, als ze niet tot Jezus' leerlingen behoren. Jezus zegt: als je niet tegen ons bent, ben je voor ons. Hij bedoelt: het maakt niet uit of je wel lid bent van de club, als je maar met ons samen wilt werken aan het rijk van God.
 • Kennen jullie zoiets ook? Wie er niet bij hoort, mag niet meedoen? Verkeerde kleding, verkeerde kleur, brildragers, krullenbollen, verkeerd geloof?
 • Als je iets belangrijks wilt doen kun je dat vaak niet alleen, maar moet je een team vormen, met anderen die nooit precies zo zijn als jij. Als ze zich inzetten voor de goede zaak, dan horen ze er bij!
 • We gaan een proef doen: iedereen krijgt een vel met daarop een poppetje en knipt dat zorgvuldig uit.
 • Vouw het poppetje middendoor (linker hand op rechterhand). Is het alleen sterk genoeg om te blijven staan? Vast niet. Of hij valt bij het minste of geringste om. Alleen ben je vaak maar een slappe figuur, niet sterk genoeg om iets moeilijks te doen.
 • Teken op je poppetje je eigen gezicht en kleren, en schrijf je naam erop. Alle poppetjes zijn behoorlijk verschillend, ze lijken niet bij elkaar te horen.
 • Nu lijmen we de handen aan die van twee andere poppetjes, en zo maar door tot we een kring hebben gelijmd. Blijven ze nu overeind? Vast wel, want samen staan we sterker!

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie, 2003: de verbinding met de lezing was al sterker (beschrijving herboven aangepast n.a.v. ervaringen). Pas bij terugkomst in de kerk de kring dicht gelijmd, zodat iedereen in de kerk kon zien dat we samen sterker staan. Werd zeer gewaardeerd; met enige moeite bleef de kring (7 poppetjes) overeind.
 • Walfriedparochie, 1994: de begeleider vond het moeilijk de verbinding met de lezing te leggen, maar de kinderen waren enthousiast.
12-Jul-2004

Verwante pagina's:

26e zondag door het jaar (B)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-