Joh 6: God is er voor jou
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb naar aanleiding van het bijbelfragment (Johannes 6: 51-58) het volgende verteld:

Jezus probeert vaak aan zijn vrienden en anderen uit te leggen dat hij er is om mensen te helpen. Dat doet hij telkens anders. Hoe, dat ligt eraan wat ze het meest nodig hebben:

 • Aan mensen die willen weten hoe God is en wat die van ons wil, zegt hij dat hij de zoon van God is, die dus precies weet wat God wil;
 • Als de mensen niet weten wat ze moeten doen, legt Jezus uit dat hij een herder is die goed voor zijn schapen (dat zijn wij) zorgt, en ze zal laten zien wat ze moeten doen.
 • Soms zit je in de put, heb je nieuwe energie nodig. Dan vergelijkt Jezus zich met een wijnstok, een druivenplant die de energie geeft waarmee de druiven (dat zijn wij) kunnen groeien;
 • Aan mensen die denken dat je zonder moeite automatisch in de hemel komt, legt Jezus uit dat hij als het ware een nauwe poort is waar je maar net door kunt om bij God te komen;
 • Gevangenen  beurt hij op door ze te vertellen van bevrijding door God;
 • Zieken geneest hij.

Vandaag zegt Jezus dat hij voor mensen met honger is als brood. Niet als gewoon brood, waardoor je honger even over is, terwijl je even later al weer honger hebt. Maar als superbrood, waar je voor altijd genoeg aan hebt, en als het ware altijd blijft leven, dicht in de buurt van God. Brood uit de hemel, net als het manna dat God uit de hemel liet regenen om de Joden in de woestijn te redden.

God is er altijd voor ons als we hulp nodig hebben, maar we hebben niet altijd door dat het God is, die ons probeert te helpen, luister maar.

Er was eens een man die diep geloofde in God en volledig op God vertrouwde. Op een dag begon het hard te regenen en te stormen. Zo erg, dat in het journaal werd gezegd dat de mensen uit zijn stad beter weg konden gaan, omdat er een overstroming zou kunnen komen. Maar de man dacht: ik hoef niet weg, want God zal voor mij zorgen.

De straat stond al onder water toen er gebeld werd door zijn buren: stap gauw bij ons in de auto want we moeten weg: alles loopt onder! Gaan jullie maar, zei de man, ik ga niet, want God zorgt voor mij.

Doordat het water steeds verder steeg, ging de man boven op zijn slaapkamer zitten. Er voer een bootje voor zijn raam langs. Het was een vriend. Stap gauw in mijn boot, want je hele huis zal overstromen, en dan verdrink je. Ik niet, zei de man, want God zorgt voor mij!

Toen ook zijn slaapkamer onder water liep, klom hij op het dak. Na korte tijd kwam er een helikopter. Die gooide een touwladder uit, en de piloot riep: Klim gauw omhoog, anders verdrink je! Nee, dank je!, riep de man terug, ik vertrouw op God, Hij zal mij redden!

Even later kwam ook het dak onder water te staan en de man verdronk. Hij kwam in de hemel bij God en zei: God, ik vertrouwde nog wel zo op U. Waarom bent u mij niet komen redden? En God zei: ik heb van alles geprobeerd: een waarschuwing op het journaal, de buren met hun auto, je vriend met een boot, de helikopter. Wat had ik nog meer kunnen doen?

Activiteit

Bedoeling

God is er om je te steunen en te helpen.

Voorbereiding

 • Tekenpapier en andere tekenspullen nodig.

Uitvoering

 • Waarom zegt Jezus dat hij op brood lijkt? Wil hij dat we hem opeten?
 • Wat is er speciaal aan brood? Als je brood ziet, waar denk je dan aan? (groeien, energie opdoen, blijven leven, sterk worden, samen met anderen eten, ...)
 • Merk je daarvan ook nog wel eens wat in de kerk, van dat brood?
 • Was het niet goed dat die man geloofde dat God hem kwam redden? Wat deed hij verkeerd?
 • Maak een tekening bij het verhaal.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie, 2003:  De kinderen vonden het een mooi verhaal en begrepen de essentie goed. 
12-jul-2004

Verwante pagina's:

20e zondag door het jaar (B)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-