Joh 6: Brood van eeuwig leven
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Johannes 6: 51-58) in mijn eigen woorden ingeleid en naverteld, ongeveer zo:

Jezus probeert vaak aan zijn vrienden en anderen uit te leggen wie hij precies is. Dat doet hij telkens anders. Hoe, dat ligt aan met welke mensen hij te maken heeft, wat hun het meest zal aanspreken:

 • Soms zegt hij dat hij de zoon van God is, die dus precies weet wat God wil
 • dan weer vindt Jezus zichzelf een herder die goed voor zijn kudde (dat zijn wij) zorgt, of
 • een wijnstok, een druivenplant waaraan wij net als druiven moeten groeien, of
 • een nauwe poort waar je maar net door kunt om bij God te komen.

Sommige mensen vinden hem een leraar, anderen een priester, of een wonderdoener, een dokter die mensen beter maakt, of een verhalenverteller. Sommige anderen vinden hem een onruststoker of een leugenaar.

Vandaag zegt Jezus dat hij is als brood. Niet als gewoon brood, waardoor je honger even over is, terwijl je even later al weer honger hebt. Maar als superbrood, waar je voor altijd genoeg aan hebt, en als het ware altijd blijft leven, dicht in de buurt van God. Brood uit de hemel, net als het manna dat God uit de hemel liet regenen om de Joden in de woestijn te redden.

Misschien bedoelt Jezus dat je met je hart dicht bij God komt, als je alles wat hij zegt in je opneemt, en dat God dan altijd voor je zal zorgen.

Activiteit

Bedoeling

Als je van Jezus leert, heb je daar meer aan dan aan brood.

Voorbereiding

 • Tekenpapier en andere tekenspullen nodig.

Uitvoering

 • Ik heb net verteld wat Jezus over zichzelf heeft gezegd. Wie weet er nog iets van op te noemen? Wat bedoelt Jezus daarmee?
 • Waarom zegt Jezus dat hij op brood lijkt? Wil hij dat we hem opeten?
 • Wat is er speciaal aan brood? Als je brood ziet, waar denk je dan aan? (groeien, energie opdoen, blijven leven, sterk worden, samen met anderen eten, ...)
 • Merk je daarvan ook nog wel eens wat in de kerk, van dat brood?
 • Is er bij al die dingen (herder, wijnstok, poort, brood) iets dat jij goed begrijpt, waarvan je zegt: dat vind ik wel bij Jezus passen? Niet hardop zeggen, maar maak daar een tekening van.
 • Achteraf bekijken we wat de meesten aansprak.

Tips

 • Met oudere kinderen kun je in plaats van een tekening ook gezamenlijk een rebus proberen te maken van een kernzin van het verhaal, bijvoorbeeld Wie van Jezus leeft, leeft altijd voort.
  Het is wel verstandig om zelf wat gemakkelijk te tekenen plaatjes paraat te hebben bij de woorden van de rebus (bij de bovenstaande zin zou dat bijv. wiel(-l), pan (p=v), bezem(b=J, em=us), zeef(z=l, +t), beeft(b=l), dal(-d) + klok, boor (b=d) kunnen zijn), mochten de kinderen niets kunnen verzinnen.
  Voor deze aanpak is uiteraard wel vereist dat de kinderen goed kunnen lezen en schrijven. Leuk is natuurlijk als ze hun ouders (of de pastor, bij terugkeer in de kerk) de rebus laten oplossen.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

Nog geen ervaringen gemeld.

12-jul-2004

Verwante pagina's:

20e zondag door het jaar (B)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-