Deut 4: Goede en slechte wetten
Beginpagina Omhoog

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Deuteronomium 4: 1-2, 6-8) in mijn eigen woorden naverteld.

Activiteit

Bedoeling

Het nut van wetten en regels

Voorbereiding

  • Maak voor alle kinderen een afdruk van twee "stenen tafelen":

    of gebruik het Word-document (52 kB) waarin fraaiere stenen tafelen staan, en bovendien een reeks voorbeeldwetten en -regels. U kunt de voorbeeldwetten, aanpassen of door de kinderen laten aanvullen.

Uitvoering

  • God gaf de Joden de stenen tafelen met daarop tien wetten. Hoe worden die wel genoemd (de tien geboden)? Mozes kreeg ze van God op een berg en moest de Joden leren te leven volgens die wetten. Verder gaf God aan Mozes nog erg veel regels en adviezen mee, die onder andere in het bijbelboek Deuteronomium staan beschreven.
  • Waarvoor dienen wetten? Zijn ze nodig? Kan het ook zonder?
  • Er bestaan veel wetten en regels. Sommige daarvan zijn niet altijd goed, en moeten met soepelheid gehanteerd worden. Welke bijvoorbeeld?
  • Knip de stenen tafelen uit en schrijf of plak op elk enkele regels die je (soms) al dan niet goed vindt. Geef ook aan wanneer wel/wanneer niet.

Tips

  • Voor jonge kinderen is dit nogal moeilijk. Misschien is het dan beter om op de ene stenen tafel te tekenen wat je altijd wel moet doen, en op de andere wat je juist nooit moet doen. De tekst op de stenen tafelen kan dan beter iets worden in de geest van Geboden/Verboden.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

  • Walfriedparochie: 1997: naar aanleiding van de uitzetting van het uitgeprocedeerde Turkse  asielzoekersgezin Gümüsz; de kinderen vonden het leuk, maar de jongesten begrepen de strekking moeilijk.
12-jul-2004

Verwante pagina's:

22e zondag door het jaar (B)

Mc 12: Geboden en verboden

Mt 22: Waarden en normen (4-12)

Waarden en normen

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-