Venster op Pasen
Beginpagina Omhoog

Samenvatting

Venster op Pasen is een project voor de veertigdagentijd dat ge´nspireerd is door De weg van de meester, maar voorzien is van nieuwe tekst en tekeningen.

De kinderen vinden in de kerk elke week een oude brief uit 1608, waarin een meester glazenier, meester Thomas, een collega vraagt een glas-in-loodraam te maken volgens zijn ontwerp, dat hij bijgesloten heeft. Op die manier wordt in 6 (excl. Palmpasen) of 7 (incl. Palmpasen) bijeenkomsten een compleet glas-in-loodvenster gemaakt, elke week met een voorstelling die te maken heeft met de evangelielezing. Aan het eind blijkt er ook een Paasvoorstelling in verstopt te zijn.

De evangelielezingen van jaar A worden gevolgd, maar de voorstellingen zijn voldoende algemeen om ook in andere jaren gebruikt te kunnen worden.

Uitvoering

Voorbereiding

Voor het gehele raam moet een frame gemaakt worden om wekelijks een "ruit" in te bevestigen. Allerlei variaties zijn denkbaar. Goede ervaringen zijn opgedaan met de volgende vorm, op basis van een plaat hardbord (of dun mdf) ter grootte van een deur:

 

We schilderen er stenen op, om het zoveel mogelijk op een kerkmuur te laten lijken. Het is helemaal fraai, als de plaat een echte ruit afdekt, zodat het buitenlicht door ons kerkraam valt. Misschien moet u daarvoor andere afmetingen van de hardboardplaat gebruiken, als het gat erin maar ongeveer de aangegeven afmetingen heeft (+/- 1 cm), anders passen de ruiten niet

Van week tot week

Omdat in sommige kerken Palmpasen apart gevierd wordt met palmpaasstokken, en er dan geen tijd is voor een kindernevendienst, kan het project worden uitgevoerd in 6 of 7 afleveringen, volgens het onderstaande schema:

zondag 6 stappen 7 stappen
1e Venster op Pasen 1 Venster op Pasen 1
2e Venster op Pasen 2 Venster op Pasen 2
3e Venster op Pasen 3 Venster op Pasen 3
4e Venster op Pasen 4 en 5 Venster op Pasen 4
5e Venster op Pasen 6 Venster op Pasen 5
Palmpasen   Venster op Pasen 6
Pasen Venster op Pasen 7 Venster op Pasen 7

Eindresultaat

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

  • Oecumenische werkgroep RK Walfriedparochie/PKN-gemeente Damsterboord, Groningen, 2008
10-feb-2008

Verwante pagina's:

Veertigdagentijd

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-