Mooier dan goud
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Samenvatting

Mooier dan goud is een verhaal op basis van het prentenboek "Het geschenk voor het Kind" over Irenus, de zoon van koning Baltasar, die - net als zijn vader - de ster wil volgen. Hij mag niet mee, maar gaat toch: alleen.

Hij neemt cadeautjes mee voor de pasgeboren koning, naar wie de ster hem wijst. Onderweg komt hij mensen tegen die de cadeaus meer nodig hebben. Hij maakt veel mensen blij met zijn geschenken. Uiteindelijk komt hij bij de stal.

De volgende thema's zijn uit het verhaal gelicht: 

  1. Hoop en verwachting,
  2. Mee-spelen, 
  3. Licht op de wereld, 
  4. Leven geven

Ze zijn uitgewerkt in een nieuw adventsproject. De symboliek in het project wordt verbeeld met behulp van ballonnen.

Projectbeschrijving

De projectbeschrijving bevat naast het verhaal en de beschijving van de thema's per week, eenvoudige kleurplaten, ideeŽn voor verwerking bij kinderwoorddiensten, en een kerstspel. 

Het project leunt op algemene kerstgedachten, en sluit niet echt aan op de evangelielezingen.

Tom Knippers en Wil van de Broek: Mooier dan goud
Bisdom Groningen Leeuwarden, Afd. Pastorale Dienstverlening
Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG Groningen
tel: 050-4065888
fax: 050-3141240

Uitvoering

Voorbereiding

In de projectbeschrijving staat een basisverwerking met elke week een cadeautje, brief en ballon. Om de verwerking flexibel qua tijdsduur te maken en te voorkomen dat alle verwerkingen op elkaar gaan lijken, maken we elke week een (grote) kijkdoos met daarin het tafereel van de week. Als basis hiervoor gebruiken we een grote doos uit de supermarkt (bananen of chips), maken een groot gat in het dak en bekleden dit met doorschijnend papier, elke week een andere kleur. We maken kijkgaten rondom in de doos, zodat het tafereel aan alle kanten bekeken kan worden.

Eerste zondag

Hoop en verwachting: Er wordt een nieuwe koning verwacht. Irenus mag eigenlijk niet mee, maar verlangt er zo naar dat hij het toch doet.

Tweede zondag

Mee-spelen: Irenus mocht eigenlijk niet mee op de reis, hij heeft dus veel begrip voor kinderen die niet meespelen en geeft zijn speelgoed weg.

Derde zondag

Licht op de wereld:

Vierde zondag

Leven geven: Niet alleen een moeder geeft leven, ook Irenus, die zorg heeft voor mensen die het nodig hebben.

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

  • Walfriedparochie, 2001: Het verhaal sprak aan, de kijkdozen werden fraai en verschillend, de kinderen waren steeds weer enthousiast. Op de ballonnen was moeilijk te tekenen en de functie ervan in het project was niet erg duidelijk. Geslaagd.
23-nov-2008

Verwante pagina's:

Kerst- en advent

 
 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-