Carnaval: feest met maskers
Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Carnaval valt telkens anders in het kerkelijk jaar. Er is dus geen vaste lezing voor de carnavalszondag. De lezing van de Achtste zondag door het jaar van jaar B (Marcus 2: 18-22) is bruikbaar, maar in het algemeen is uitleg over het contrast tussen feest en vasten misschien op zijn plaats.

Activiteit

Bedoeling

Feest om kracht op te doen voor een moeilijke of sobere periode (de veertigdagentijd/vasten).

Voorbereiding

 • Voor het maken van de maskers hebben we bouwplaten nodig die zo mogelijk een geheel A4-vel beslaan. Afdrukken vanuit de Internet-browser levert standaard te kleine afbeeldingen, daarom kunt u de maskerbouwplaat downloaden in PDF-formaat of in Word-formaat (u hebt slechts een van beide nodig) en dit op uw eigen printer afdrukken op maximale grootte. Druk wel af op stevig papier!
  Ook kunt u op de onderstaande figuur klikken en een afdruk maken van de printversie. U dient deze dan nog wel vergroot (op stevig papier) te kopiŽren tot hij het A4-vel vult.
 • Als alternatief kunt u Venetiaanse maskers maken door de onderstaande tekening aan te klikken en de printversie af te drukken:
 • Neem voor de Venetiaanse maskers voldoende rietjes mee (een voor elk masker). Verder versieringsmateriaal: lintene, vouwblaadjes, glitters e.d.
  Neem voor elk gewoon masker twee dunne elastiekjes mee en zorg voor een nietmachine met voldoende nietjes.
 • Voor jonge kinderen is het noodzakelijk de ogen (en neus) vooraf vast uit te snijden.

Uitvoering

 • De veertigdagentijd komt eraan. Dat is de tijd waarin we de weg van Jezus volgen tot aan zijn dood. Niet zo'n vrolijke tijd dus. Veel mensen proberen in deze tijd wat minder luxe te leven, bijvoorbeeld door niet of minder te snoepen, of door elke dag wat geld te sparen voor mensen die het slechter hebben. Vooral vroeger aten veel mensen in deze periode minder dan normaal, daarom wordt het ook wel de vastenperiode genoemd.
 • Om er tegen te kunnen om veertig dagen soberder te leven, moet je vooraf moed en kracht verzamelen om te kunnen doorzetten. Daarom wordt er voorafgaand aan de vasten eerst nog even flink gefeest, het Carnaval (dit woord komt mogelijk van "carne vale", "het gaat goed met het vlees"). In Marcus 2: 18-22 zegt Jezus, dat je niet moet vasten zolang de bruidegom er nog is, zolang het nog niet nodig is.
 • Kortom, we vieren carnaval. En daarbij horen maskers. Je kunt kiezen uit twee maskers:
  • een Venetiaans masker, dat je voor je ogen houdt met een rietje dat eraan is vastgeniet:

   Versier dit masker met kleuren, linten, glitters enzovoort.
  • of een gewoon masker; dit maak je aan je oren vast met twee elastiekjes die aan het masker worden vastgeniet
   Teken er een mond bij en versier dit masker met vrolijke kleuren.
   Knip de bovenrand van dit masker diep in met lange stroken, die de haren voorstellen en alle kanten op kunnen worden gevouwen:

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie 2003: De belangstelling was gelijkmatig verdeeld over beide maskers; de kinderen vonden het leuk.  
12-jul-2004

Verwante pagina's:

Feest

 

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-