Mt 2: Passende geschenken (4-12)
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Matteus 2: 1-12) in mijn eigen woorden naverteld, ongeveer zo:

Toen Jezus werd geboren was Herodes koning over het land Israel. Hij woonde in zijn paleis in Jeruzalem. Van ver weg, uit het Oosten, kwamen drie wijze mannen naar koning Herodes toe. Ze zeiden: wij hebben in de sterren gezien dat er een nieuwe koning voor de Joden is geboren. Weet u ook hoe wij hem kunnen vinden? Wij willen graag naar hem toe om onze cadeaus te brengen.

Toen Herodes dat hoorde schrok hij reusachtig, en alle mensen om hem heen ook. Een nieuwe koning voor de Joden? Maar hij, Herodes was toch de koning?
En hij was niet van plan zich zomaar te laten wegjagen!

Hij liet alle wijze mannen, priesters en schriftgeleerden, bij zich komen en vroeg ze hoe dat zat, met die pasgeboren nieuwe koning, en waar die te vinden zou zijn.

Nou u het zegt, zeiden de priesters en schriftgeleerden, wij hebben in een oud bijbelboek van een profeet wel eens gelezen dat een groot leider geboren zou worden in Bethlehem, dat ligt in Judea. Zou dat misschien die nieuwe koning zijn?

Het staat ongeveer zo beschreven:
Bethlehem, daar in het gebied Juda, jij bent niet zomaar een plaatsje, want uit jou zal een leider komen, die een herder zal zijn voor het hele volk van Israel.

Herodes deed tegenover de wijzen die uit het Oosten op bezoek waren gekomen net alsof hij het erg interessant vond, van die nieuwe koning, en hij vroeg wanneer die speciale ster dan wel precies verschenen was.

"Kunnen jullie even precies uitzoeken waar die koning geboren is, en het mij dan even komen vertellen", zei hij, "dan kan ik hem ook eer bewijzen en cadeaus gaan brengen.
Ja, ja, daar meende hij natuurlijk niets van.

Afijn, de wijzen gingen weer op weg, de ster achterna. Opeens stopte die plotseling, recht boven een stal. Ha, riepen de wijzen, daar moet het zijn! Wat vreemd, we hadden eigenlijk meer een paleis verwacht! Maar sterren liegen niet, hier moet het zijn. En ze gingen de stal binnen.

Daar zagen ze het kindje Jezus met zijn ouders, Jozef en Maria. Wat fantastisch, zeiden ze, wat een schattig kind! Als je goed kijkt dan heeft hij al iets van een koning in zich! En ze haalden hun cadeaus tevoorschijn: goud, want dat heeft iedere koning natuurlijk nodig om rijk te zijn; wierook, want als je dat aansteekt dan ruikt het zo heerlijk in het paleis; en mirre, een speciaal spul dat heerlijk ruikt en waarmee je allerlei ziekten kunt genezen. Echt cadeaus voor een koning.

Inmiddels was het al laat geworden en ze rolden een matje uit en gingen slapen. Midden in de nacht kregen ze alledrie een droom waarin een engel tegen hun zei dat ze vooral niet naar Herodes moesten gaan om hem van Jezus te vertellen, want Herodes had gemene plannen met Jezus. Daarom namen ze de volgende dag haastig afscheid en vertrokken stiekem rechtstreeks naar hun land, zonder via Jeruzalem te gaan.

Activiteit

Bedoeling

Goede voornemens zijn geschenken voor Jezus

Voorbereiding

Uitvoering

  • Dat waren nog eens cadeaus zeg! Goud, wierook en mirre! Echt cadeaus die je geeft aan een koning in een paleis. Zo'n koning hadden de wijzen dan ook verwacht. Zo'n koning heeft alles al, dus dan kom je met bijzondere cadeaus, cadeaus die niet iedereen heeft.
  • Maar passen deze cadeaus eigenlijk wel bij Jezus? Een baby heeft er natuurlijk sowieso niets aan, maar als hij later groot is, zou hij er dan blij mee zijn?
  • Wij weten nu wat Jezus later allemaal heeft meegemaakt en gedaan. Probeerde hij zoveel mogelijk geld te verdienen? Rijk te worden, met veel goud? Zei hij tegen de mensen dat ze zoveel mogelijk geld moesten verdienen?
  • Kwam hij het liefst op plaatsen waar het lekker rook, bijvoorbeeld in paleizen? Roken de melaatsen en andere zieken die hij beter maakte soms ook lekker?
  •  En zou hij mirre nodig hebben gehad om mensen beter te maken? Zou mirre sterk genoeg zijn om dode mensen weer levend te maken?
  • Jezus heeft wel vaak gezegd wat hij het liefste wilde? Maar dat was geen verlanglijstje voor zijn verjaardag. Wat wilde hij wel? Wilde hij dingen hebben? (Nee, hij wil dat wij dingen doen).
  • Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens, dat zijn plannen om dingen beter te doen dan vorig jaar, om een beter mens te worden. Wat zou Jezus daarvan vinden?
  • We proberen cadeaus te maken waar Jezus echt blij mee zou zijn. Geen goud, wierook en mirre of andere dingen, maar plannen om iets te doen. Omdat je plannen niet zo goed cadeau kunt geven maken we tegoedbonnen waarop we schrijven of tekenen wat we zelf van plan zijn om beter te doen in het komende jaar (ruzie goedmaken, goed opletten, thuis helpen, niet klieren, ...)
  • De tegoedbonnen moeten natuurlijk wel mooi versierd/gekleurd worden...

Tips

  •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

12-jan-2009

Verwante pagina's:

Driekoningen (B)

Openbaring van de Heer (A)

Driekoningen (C)

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-