Lc 16: Betrouwbaarheid (4-12)
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Betrouwbaarheid

(N.a.v. Lc 16: 1-13)
Er was eens een jongen. Hij heette Kees. Met Kees kon je lachen. Hij maakte altijd grapjes en hield iedereen voor de gek. Hij mocht ook graag aanbellen bij iemand, en dan snel weghollen en van achter een bosje gluren hoe de mensen keken als ze voor niets naar de deur kwamen.

Hij belde zelfs wel eens zomaar iemand op, zette dan een zware stem op en zei dat hij van de politie was, en dat hun auto verkeerd was geparkeerd, of zoiets. Meestal schrokken de mensen eerst, en hoorden dan toch aan de stem dat het geen echte politieagent was, maar een grappenmaker. Vaak werden ze boos, en dat vond Kees juist leuk.

De leukste dag van het jaar was 1 april. Want dan mag je mensen voor de gek houden. Kees zei tegen de juf dat ze een scheur in haar jurk had. De juf schrok erg en zocht meteen waar de scheur zat. "1 april!", riep Kees en lachte hard. Juf keek bedremmeld omdat ze erin getrapt was. Zo hield hij ook anderen voor de gek: dat ze poep aan de schoen hadden, dat hun veter los was, of dat hun gulp open stond. Erg leuk allemaal.

Een tijd lang zei Kees alles expres precies verkeerd. Als je hem iets vroeg, en het antwoord was ja, dan zei Kees nee, en andersom. Veel mensen trapten daar in.

Zijn klasgenoten wisten het wel: als Kees iets zei, was het altijd een grap.

Maar volgende week was Kees jarig. Hij zou 10 jaar worden, dus dat werd een groot feest. Van Moeder mocht hij ook 10 vriendjes uitnodigen, precies zoveel als zijn leeftijd. Ze zouden taart eten en video kijken. Kees zocht tien kinderen uit zijn klas uit die hij wilde uitnodigen. Dat viel niet mee, want hij had zoveel vrienden! Voor ieder maakte hij een uitnodigingskaartje waarop hij schreef dat ze taart kregen, een grappige video gingen kijken, en dat ze ook patat zouden eten. Hij deelde de kaartjes uit in de klas en wachtte in spanning af. Oei, wat verheugde hij zich op zijn verjaardag!

Op de dag zelf, kwam Mariska Joep tegen. Jij komt ook op Kees zijn verjaardag, hè?, zei Joep. Stomme Joep, begrijp je dat dan niet, riep Mariska. Dat is natuurlijk weer een grap van Kees. Hij is natuurlijk niet echt jarig, maar lacht zich rot als wij allemaal met cadeautjes op de stope staan. Jij bent erin getrapt! Zou je denken, zei Joep, en overlegde ooik met andere vrieden van Kees. Iedereen dacht dat Mariska wel gelijk had, en ze spraken af dat niemand zou gaan. Ze hadden Kees wel door!

En zo kwam het dat Kees zijn tiende verjaardag alleen moest vieren.

Activiteit

Bedoeling

Het is belangrijk dat je weet wat je aan elkaar hebt.

Voorbereiding

  • Voor elk kind een papier
    16verjaardag.gif (36805 bytes) 
    Klik op figuur voor groter exemplaar om af te drukken

Uitvoering

  • Vertel verhaal
  • Hoe zou Kees zich voelen op zijn verjaardag? Waardoor kwam dat? Wat had hij dan moeten doen?
  • Ieder kind krijgt voorbedrukt papier en tekent daar slingers, balonnen, versierde stoel, taart, drinken en het (treurige) gezicht van Kees

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

  • Walfriedparochie, 1992: goed begrepen, ook al dekt het verhaal niet echt de Evangelietekst van Lucas.
Verwante pagina's:

25e zondag door het jaar

Betrouw-
baarheid en eerlijkheid

 
 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-