Joh 14: Symbolen voor de Geest
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Jezus is aan het kruis gestorven, maar gelukkig is hij na drie dagen weer opgestaan. Zo nu en dan komen zijn vrienden hem nog tegen, bijvoorbeeld op een wandeling naar Emmaüs, of als ze bij elkaar zijn om te overleggen. Zelfs Thomas is uiteindelijk overtuigd. Nu zegt Jezus dat hij binnenkort echt teruggaat naar zijn vader. Daar schrikken zijn vrienden natuurlijk van. Maar, zegt Jezus, ik laat jullie niet alleen achter. Ik stuur een helper. Niemand kan die helper zien, maar jullie zullen merken dat hij er is, want hij is jullie helper.

Activiteit

Bedoeling

Voor onbegrijpelijke en onbenoembare dingen gebruiken we symbolen

Voorbereiding

 • Maak voor elk kind een afdrukje van de helper-bouwplaat (pdf, 8kB), en zorg voor scharen, satéprikkers en lijm.

Uitvoering

 • Jezus belooft een "helper", wie zou dat kunnen zijn? God bestaat eigenlijk uit drieën. We spreken van God-de Vader (in de hemel), God-de-Zoon (dat is Jezus) en God-de-?
 • Jezus bedoelt de Heilige Geest. Wat is een geest? Een spook? Lijkt het plaatje (de bouwplaat) op een spook? Wat is "geest" nog meer? Kun je "geest" zien?
 • Als mensen niet precies kunnen zeggen of laten zien wat het is, verzinnen ze iets dat je eraan doet denken, een symbool. Zo is een kruis bijvoorbeeld een symbool voor Jezus. Weet iemand nog meer symbolen? (Verkeerstekens)
 • Maar wat voor symbool moet je nu verzinnen voor een onzichtbare helper, waarvan je voelt dat hij er is, maar die je niet ziet?
 • Sommige mensen zeggen dat de Heilige Geest is als een briesje, een zacht verfrissend windvlaagje, waardoor je opeens helder kunt nadenken. Anderen vinden het een vurige vlam, waardoor je opeens enthousiast wordt. Sommige mensen moeten ook denken aan een duif. Hij is er wel, maar hij is vriendelijk en valt niet op.
 • Wij gaan een duif maken. Knip de vorm uit en vouw hem precies doormidden
 • Prik de satéprikker door de vouw, bij zijn kop en plak de twee kophelften tegen elkaar. Buig de vleugels wat om naar beneden en knik ook de straart om:

  Hij vliegt als een riefje door de lucht en herinnert ons aan de onzichtbare helper.

Tips

 • Deze versie is eenvoudig te maken, maar het verhaal over symboliek is vrij moeilijk. Zie Joh 14: De helper, de Heilige Geest voor een moeilijker duif en een gemakkelijker uitleg

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

 • Walfriedparochie 2008: symbolenbegrip kwam nauwelijks over, duif vrij snel klaar maar zeer gewaardeerd   
27-Apr-2008

Verwante pagina's:

6e zondag van Pasen (A)

Joh 14: De helper, de Heilige Geest

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-