Joh 13: Zoals Jezus ons geleerd heeft
Vorige Beginpagina Omhoog Volgende

Vertelling

Ik heb het bijbelfragment (Johannes 13: 31-33a + 34-35) in mijn eigen woorden naverteld, maar niet vooraf, maar in de loop van de uitvoering, zie hieronder.

Activiteit

Bedoeling

Wat heeft Jezus ons eigenlijk geleerd?

Voorbereiding

 • We gaan buttons maken. Mimimaal hebben we (ronde of rechthoekige kartonnen kaartjes nodig, en een speldje om er achterop te maken.
 • Je hebt speciale speldjes voor achterop een "opspeldkaartje". Deze kun je met een dikke druppel hete lijm snel vastzetten op het kaartje. (Hete lijm is in de handel als een lijmstift die gesmolten en opgebracht wordt met een speciaal pistooltje, kosten ca 10 euro voor pistool incl. lijmstiften). Eventueel lukt het vastzetten ook met twee-componentenlijm, en zelfs met stevig plakband. Minder handig, maar ook bruikbaar zijn kleine veiligheidsspeldjes.

Uitvoering

 • Hoe weet je dat iemand brandweerman is, of politieagent, of voetballer bij Ajax(/Feijenoord/PSV/FC Groningen)?
 • Als ik zo'n pakje aantrek, kan ik het dan ook, wordt ik dan ook een brandweerman (politieagent, ...)?
 • Het is dus niet alleen maar hoe je eruit ziet, maar vooral wat je doet.
 • Maar als ik brandweerkleren aantrek dan weet ik wel dat ik branden moet blussen, die kleren trek ik niet zomaar aan. En als ik voetbalkleren aantrek, dan moet ik voetballen. En winnen, natuurlijk! Dus als je eruitziet als iemand die ergens bijhoort, dan moet je er ook iets voor doen. Je wordt er telkens door je kleren wel weer aan herinnerd.
 • Luister maar eens wat Jezus ervan zegt:
  Binnenkort, zeg Jezus tegen zijn vrienden, ben ik niet meer bij jullie. "Maar wat moeten wij dan?",  vragen ze hem. Jullie moeten doen wat ik je geleerd heb, zegt Jezus. Mensen moeten kunnen zien dat je bij mij hoort. En als ik zeg dat ze dat moeten kunnen zien, bedoel ik natuurlijk niet dat je speciale kleren aantrekt, maar dat je dingen doet waardoor ze het merken.
 • Wat heeft Jezus zijn vrienden en ons eigenlijk geleerd? (delen, opkomen voor mensen die het minder goed hebben, omgaan met mensen die er niet bij horen, vertellen over God, bidden, en dat er dan wonderen gebeuren).
 • We maken een button/speldje waarop we iets tekenen dat laat zien dat we bij Jezus horen. Het dragen van de button alleen is natuurlijk niet genoeg, maar het herinnert ons er steeds weer aan, dat we ook iets moeten doen.

Tips

 •  

Ervaringen

Gebruikers melden de volgende ervaringen:

06-mei-2007

Verwante pagina's:

5e zondag van Pasen (C)

Joh 20: Hoe kun je Jezus herkennen?

Eigenschappen, Kenmerken, Herkennen

 

 

 

 


Uw reactie is welkom op reacties@kindernevendienst.org

-